The House of the Devil

Det här är en skräckfilm för oss nostalgiker som tyckte att skräck var som bäst förr. Filmen tar plats på 80-talet då en ung kvinnlig student, Samantha, ringer upp angående ett jobb som barnvakt för att hon behöver pengar för att få råd med en egen lägenhet. Barnvakt-scenariot är bekant och återkommande främst i äldre 70- och 80tals-skräck, ett exempel är ”Halloween” där Jamie Lee Curtis ofta var barnvakt åt grannbarnen.  Men när Samantha kommer fram till huset med sin väninna verkar den äldre mannen lite skum. Huset ligger givetvis ute i ödemarken långt ifrån några andra hus och Samanthas enda väg hem är genom sin väninna som ska hämta henne senare med bilen. Samanthas väninna anar oråd när den äldre mannen berättar att inga barn finns att vakta här, dock den äldre mannens gamla mor på övervåningen. Mannens fru gör plötsligt entré och verkar väldigt påträngande och mystisk i sin attityd mot Samantha. Samantha går emot sin väninnas råd och tar jobbet ändå för att hon behöver pengarna. Samtidigt pågår en total solförmörkelse samma kväll..

Denna film är från år 2009 men känns precis som om den vore från 1982. Det syns på kläderna, de alldeles för tajta jeansen och en del stickade färgglada tröjor. Håret är fluffigt och stort. Musiken är också väldigt trallvänlig och tidstypisk, freestylen finns också med.  Men också sättet hur det hela filmas: Lång inzoomning på Samantha bakifrån i början när hon står i nya lägenheten och Samanthas långa gångväg från den nya lägenheten till nuvarande boendet i ett studentrum. Sådant som bygger upp förväntningar var något man använde sig av mycket i äldre skräckfilm. I dagens skräckfilm går mycket rätt snabbt, man har blivit otåligare och orkar inte vänta på spänningen så mycket längre.

Den här filmen har alltså mycket av den gamla spänningsuppbyggnaden och en del rätt skrämmande karaktärer och givetvis en del död och våld men fokusen ligger mest på spänning och en del mystik som sedan utvecklas i en spännande plot. Hög mysfaktor för skräcknostalgikern!

4 pumpor av 5 blir det här 🙂

2 svar till “The House of the Devil”

  1. Allvarligt talat, jag tyckte dom lyckats extremt jävla bra med att få till äkta -80talskänsla i den här! Jag fick ju som tur var låna denna av dig, du har ju så fantastiskt bra smak på filmer!!!

    • Ja den var ju fantastiskt 80-talig tyckte jag, jag o detaljer vet du, zoomar in med både öron o huvudet o ögon 😀 Tackar så mycket Mönki! 😀 Det har du också ju!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: