Psykopaten av Dean Koontz

Chyna Shepherd är en psykologistudent med otrolig överlevnadsinstinkt. Men hur påläst man än är kan man aldrig helt förbereda sig när man möter en psykopat som Edgler Vess. Han är en psykopat som lever för att tillfredsställa alla sjuka behov som dyker upp i hans huvud, såsom mord och tortyr. Han är dock också mycket påläst och ligger ofta steget före när det gäller mycket.  Chyna lyckas gömma sig när psykopaten bestialiskt slaktar hennes väns familj. Hon blir helt inställd på att hämnas sin vän Lauras död och hennes familj så hon gömmer sig i Edglers husbil medan han åker hemåt med Lauras döda kropp. Chyna upptäcker till sin förskräckelse också att Edgler har en 16årig flicka inlåst i sin källare och bestämmer sig för att också rädda flickan. En farlig katt-och-råtta-lek har börjat.

Här har vi en intensivt mörk historia med denna otroligt starka kvinna i huvudrollen, Chyna. Den träffade djupt för att jag kan relatera till hur hon reagerar på saker. Det behövdes mycket pauser och mycket tänd-sänglampa. Ett första möte med Edgler är nog det mest skrämmande jag läst då han lockar till sig en spindel på det snällaste sättet han kan och sedan våldsamt äter upp den. För att sedan inte tala om hur han resonerar och tänker. Det är minst sagt intressant och skrämmande. Speciellt om man läst psykologi som jag eller är intresserad av det. Jag tycker om att Koontz ofta använder sig av starka kvinnor i sina berättelser och ger dem viktiga roller. Det ger en kraft när man läser det. Och beskrivningarna av miljöer, tankar, minnen och dialoger är så levande och kloka att en mängd hjärnceller stimuleras på en gång. Det riktigt knakar i huvudet av det. Och ett speciellt citat i boken träffade rätt tyckte jag och det får igång mycket tankar. Det var en klockren insikt: ” Det finns inga förklaringar till mänsklig ondska. Bara ursäkter. ”  Bara läs den. Årgång 1995.

5 pumpor av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: