The Ninth Gate

Handling:  ”A rare book dealer, while seeking out the last two copies of a ninthgatedemon text, gets drawn into a conspiracy with supernatural overtones.”

Från 1999. En djupdykning i underbara gamla böcker med mörka texter. Texter om djävulen. Johnny Depp, Frank Langella och Lena Olin är alla briljanta i sina roller här. Och Emanuelle Seigner har en speciell roll. Hon är också gift med regissören Roman Polanski. Filmen är löst baserad på romanen ”The Club Dumas” skriven av Arturo Pérez-Reverte. Lite kul fakta är att de cigaretter Liana Telfer (Lena Olin) röker i filmen heter ”Black Devils”. Och att koden till Balkan’s stora värdefulla bibliotek är ”666” så håll utkik där, man ser att han trycker in 666! Den lilla flickan som stirrar på Corso vid Paris flygplats är Polanskis dotter Morgan. Och Polanski själv spelar taxichauffören som släpper av Corso vid flygplatsen. Tvillingarna i antikvariatet i Toledo spelas av bara en man, José López Rodero. En fascinerande tur genom galna hemliga sällskap och vackra gamla böcker. Med spänning och historier kring handlingen. Alla ledtrådar knyts ihop på ett bra sätt. Polanski är bra på ämnet ”djävulen” då han också regisserat ”Rosemary’s baby” år 1968. Roman’s ”The Ghost Writer” från 2010 var också en bra thriller men utan djävulstemat då. Om du är en bokälskare kommer du att tycka mycket om ”The Ninth Gate”. LenaOlinNinthGate Mycket spänning, mycket vackra gamla böcker, mycket hemliga sällskap och en del svart humor.

4 vårsolar av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: