Byzantium

byzantium

Då var vi inne på vampyrer igen. Invånarna i en stad nära kusten får bit för bit reda på en hemlighet kring två mystiska kvinnor som slagit läger i ett lokalt hotell. Hemligheten involverar en lust och konstant sökande efter blod. Filmen Byzantium är från år 2012.

Första gången jag såg denna var jag som förbluffad över kvalitén på handling, produktion, skådespel och spänning. Bystantium.. eller jag menar Byzantium.. (kallade på skoj filmen för Bystantium för att Gemma Arterton har två imponerande liljekullar så att säga och dem framställs så fint så i filmen 😀 ) gjorde intryck. Rätt sällsynt att vi ser vampyrfilmer som fungerar. Efter Twilights glittrande-gloende-vampyr-följetong med mera längtar vi tillbaka till filmer som En vampyrs bekännelse och Dracula med Gary Oldman där vampyrerna hade mer djup och klassisk karaktär utan trams. Denna Byzantium är i samma stil som En vampyrs bekännelse men modernare och lite mer nyvinklat. Men det funkar, väldigt bra. Kanske funkar det också för att det här är samma regissör som gjorde just En vampyrs bekännelse.

De stora stjärnorna för mig i filmen är bl.a. Gemma Arterton, som med sin vackert formade kropp och intelligens charmar & förgör många i filmen. Hon står för aggressionen, passionen, elden och lidandet. Otroligt bra skådis som också var stjärnan i Nya Hansel & Gretel – Witch Hunters men här gör hon sitt livs roll i denna djupare film. Kul att se mer framträdande kvinnliga skådisar. Hade varit grymt att se henne som seriemördare i kommande filmprojekt. En kvinnlig American Psycho, mm, låter fint det. gemmaDen andra stjärnan i filmen är den unga vampyren Eleanors pojkvän Frank, denna Caleb Landry Jones. Hans bleka, fräkniga, blonda utseende funkar så bra mot hans tafatta zombie-liknande pojkaktighet. Och dialekten är svårplacerad, står att han är från Texas men han låter mest som en utomjording från en annan planet. Men det funkar, han är fantastiskt udda och skön i rollen som Frank! Hoppas på att se mer av honom i framtida filmer.calebandsaoirse

Den sockersöta Saoirse Ronan gör ett fint jobb som den unga vampyren Eleanor. Sam Riley och danska Thure Lindhardt gör bra biroller här också. Bra spännande, uppbyggande handling, snygga miljöer, bra skådisar och nyvinklingar på gamla koncept gör detta till en underbart vackert lyckad vampyrfilm. Tveka inte, se den.

5 vampyrbett av 5

Ett svar till “Byzantium”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: