The Purge

purge

Det här var en film jag inte förväntade mig mycket utav. Tänkte att: nja, jag ger den en chans men det är säkert vanlig hollywoodfamiljtramsproducerad-halvbramaskering-digitalspecialeffektskrämsel-film eller nåt liknande. Men blev positivt överraskad. Spänningen börjar redan i början, man blir spooked av hela temat: att alla brott är lagliga under tolv timmars tid en dag om året! Tänk vad folk kan komma undan med! Läskigt!

Imdbs beskrivning av handlingen: ”In the future, a wealthy family is held hostage for harboring the target of a murderous syndicate during the Purge, a 12-hour period in which any and all crime is legalized.”

Jag tänkte som sagt att det skulle vara en vanlig tramshistoria med dåliga effekter och tråkig handling, lite folk i masker som försöker skrämmas. Men i och med temat att alla brott är lagliga under tolv timmars tid en dag om året tar filmen en mer politisk vändning och blir som en politisk skräckfilm! Vilket jag gillar starkt! Skrämmande framtidsvision. Tänk om det blir så? Att alla blir så trötta på den höga brottsstatistiken att man legaliserar skiten en dag om året. Snacka om att man antingen fixar världens bästa inbrottslarm/panic room eller flyttar utomlands! Intressanta tankar väcks och man ifrågasätter samhälleliga lagsystem och brottsstatistik, frågor som är viktiga att ta tag i så det är gott att dem tar upp detta.

Det är bra att det inte är så många kända skådisar också, bara Ethan Hawke som är bland de större namnen. Det skapar en anonymitet kring ett så starkt tema där anonymitet också behövs för att se TEMAT mer än skådespelare. Bra spänningsuppbyggnad, bra skådisar, starkt engagerande tema och bra story. Man blir lite spooked och låser om sig lite extra efter den här filmen (eller pausar och gör det mitt i) kan jag säga!

Ett plus för äckliga masker också, omänskligt stora leenden är alltid effektfullt! Och det klart att filmen innehåller en docka, huga! Återigen som innan: scary but niice! 🙂

I stort: en bra skräckis från år 2013 för dig som gillar spänning och något mer politiskt med en socialpsykologisk touch, enjoy 🙂

4 psycholeenden av 5

the-purge-masksmiles

2 svar till “The Purge”

  1. Jodå helt ok. Mycket bra upptakt men filmen tappade i nerv o spänning under andra halvan. Ska väl se uppföljaren när det hinns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: