Freudland av Mattias Leivinger

IMG_9709

Här har vi en nyskapande och intressant bok. Fantasy med skräckinfluenser om psykologiska världar, inre och yttre. Stora namn som Maslow, Skinner, Jung och Freud är roller i historien och den går igenom alla fasor och hjärnprocesser vi alla har. Det är som att läsa ett läromedel i fantasyform! Utgiven år 2014.

Historien i stort: ”Någon har stulit Freuds minnen. Plågad av mörka tankar lever han en bräcklig fred med sina gårdskarlar i det dystra huset Freudhall.
De gräver försvarsdiken mot storskogen intill och i källaren tätnar skuggorna. När huset attackeras av krigaren Jung inser Freud att det finns fler som han själv därute. Det ryktas om en utopisk stad, befolkad av tusenden. Men vem är hans verkliga fiende? Var finns nyckeln som låser upp Freudlands gåta?”

Jag gillar psykologi och dess processer så denna bok var intressant att läsa pga detta men också för att den är i skönlitterär form. Det gör att man kan ta till sig mer utav ämnet psykologi utan att läsa tråkiga rapporter och avhandlingar i det. Hade vi såna här läromedel när jag läste psykologi på högskolan hade det varit mycket mer intressant och jag hade djupdykt mer i ämnet!

Så: mycket galenheter, spänning, gåtor, psykologiska spel och fantasyvärldar med lite skräck har vi här. Många tankar väcks kring meningen med livet, drivkrafter, ens egna demoner och känsloregister. Tummen upp!

Enda minuset är att den känns något för lång och kanske för komplicerad. Inte alla orkar plöja igenom den tyvärr om man inte är riktigt, riktigt intresserad av psykologi och också är insatt i ämnet. Men kanske det också är meningen med boken, att det inte ska vara för lätt? Att Leivinger vill sätta igång en ordentlig funderare kring världsomfattande tankemönster? Maybe so!  I så fall, har han lyckats 🙂

4 psykologiska gåtor av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: