Der Samurai

dersam

En tysk, mycket bra och annorlunda skräckfilm berättat ur ett queer-perspektiv 🙂 Modigt och genialiskt!

Handling Imdb: ”A wolf strives through the woods around an isolated German village. Jakob the young local police officer is onto him, but scents something more in the darkness. What he finds is a man, it seems, wild eyed, of wiry build, in a dress. He carries a katana, a Samurai sword.”

Jag läste först om filmen, sen såg jag trailern och tänkte att japp, det här kan bara bli bra. Jag beställde hem filmen, såg den och bara gapade. Jag var något förvirrad över historien för det är många svängar men när jag riktigt tänkt igenom den efteråt så inser jag hur bra den faktiskt är.

Visuellt är den som en surrealistisk sagolik mardröm med fina homoerotiska toner. Både polisen Jakob spelas bra av Michel Diercks och Pit (intressant förnamn med tanke på saker i filmen, no spoiler här dock 😉 ) Bukowski är fenomenal i rollen som denna vilddjursliknande, råa samurajen i klänning. Bukowski är stjärnan verkligen. Up and rising.

Storyn av den tyska regissören Till Kleinert visar sig i ett metaforiskt berättande som i djupet handlar om rädsla, sexuell identitet och utanförskap, här i form av våldsamheter och symbolik. Berättelsen handlar mycket om Jakobs rädda, sexuella frustration men det handlar också om samhällets trångsynthet mot det som är annorlunda. Mycket noggrann tankeverksamhet ligger bakom detta manus och även på produktionen. Allt är snyggt, symboliskt och kvalitativt; imponerande med tanke på den lilla budgeten som använts. Till Kleinert är en ny lysande sol på skräckmarknaden och jag hoppas på mer spännande tillskott av denne tyske herrn.

Dem enda klagomålen jag kan tänkas ha är att story-berättandet kan vara något hackigt, vissa scener förklarar för mycket och vissa för lite. Att balansera ut det hade produktionen vunnit mer på. Men det här är trots det en bra skräckfilm med mycket dramatik och djup. En viktig film då det speglar en viktig kamp som många kan relatera till.

Se denna om du är ute efter en originell dramatisk skräckfilm med queer-element och massa djup. Då blir du inte besviken. Från 2014. Tack Kleinert!

4 samurajsvärd av 5

der-samu

Samurai

der_samurai

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: