Dagon

dagon

Av de få filmer som finns med historier av Lovecraft så tycker jag att Dagon är den bästa. Det är fantastiskt att få se dessa olika blandade havsvarelser och dess olika handikapp som förbereder dem inför nerstigning i havsdjupet. Vilken fascinerande värld!

Handling Imdb: ”A boating accident runs a young man and woman ashore in a decrepit Spanish fishing town which they discover is in the grips of an ancient sea god and its monstrous half human offspring.”

Nu var den här ju gjord år 2001 så specialeffekterna är därefter. Men trots det så finns det ändå en härlig mystisk stämning över hela filmen och en del lysande skådisar som livar upp historien. Jag tycker om huvudrollsinnehavaren Paul som spelas av Ezra Godden, han är härligt geeky och förvirrad. Men den stjärnan som lyser klarast är Uxia Cambarro, denna blandning mellan urskön kvinna och bläckfisk, som spelas av den förtjusande Macarena Gomez som faktiskt nyligen varit med i en annan skräckis jag skrivit om: Witching & Bitching. Dessa två skådisar livar upp men också alla olika blandvarelser som krälar, släpar och haltar sig runt stan. Och så har vi det vackra Dagon-templet och allt ståtligt guld. Och framför allt: havsguden själv Dagon, som tar allt den vill ha.

Enda klagomålet jag har, förutom de dåliga specialeffekterna (men vad göra, det är 2001) , är inledningsscenerna där en väldigt amerikansk familj står och pratar på en båt, dialogerna är så fruktansvärt torftiga att jag bara suckar och facepalmar mig lite.. Men trots det så är detta en bra Lovecraft-film så se den utan stora krav och bara njut av att få se Lovecrafts värld målas upp likt en mäktig målning som fyller din tv-ruta eller dator. Enjoy the Dagon! 😀

Citat från Uxia Cambarro: ”You cannot care for her. You do not dream of her! You will go soon to a beautiful place. You will forget your world and your friends. There will be no time, no end, no today, no yesterday, no tomorrow – only the forever and forever, and forever without end. It is your fate. It is your destiny. ”

We shall dive down through black abysses… and in that lair of the Deep Ones we shall dwell amidst wonder and glory forever.” – H.P. Lovecraft

4 havsgudar av 5

dagon-movie-gomez-ezra-dork-glasses

dagon3

uyfbgj

uxia

 

 

2 svar till “Dagon”

  1. Jodå den här är helt ok tom lite småspännande i sina stunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: