Springfloden av Cilla & Rolf Börjlind

springfloden

En deckardebut från manusförfattarna till de utmärkta deckarserierna Graven & Morden och det är ordentligt välskrivet och spännande.

Handling: ”1987. Under en kall och likgiltig fullmåne begås ett sadistiskt mord på en strand på Nordkoster. Offret är en ung kvinna. Förövarna är tre personer. En ung pojke blir ofrivilligt vittne till mordet. Mordutredaren Tom Stilton på Rikskrim arbetar i motvind: offrets identitet kan inte fastställas, inget motiv hittas, gärningsmännen går inte att spåra. Till slut hamnar utredningen på hyllan. Över femton år senare får Stilton, via en annan utredning, en ny infallsvinkel på fallet. Men samtidigt börjar hans psykiska hälsa att vackla och efter en uppslitande skilsmässa tappar han helt fotfästet i tillvaron.

2011. Olivia Rönning får i uppgift att skriva ett elevarbete på Polishögskolan om det olösta strandfallet. Hon vaskar fram så mycket hon kan via gamla källor, det svåraste visar sig dock vara att få tag i den som ledde mordutredningen. Tom Stilton är nämligen som uppslukad av jorden.”

Jag gillade starkt serierna Graven och Morden som gick på Svt för många år sedan som jag sedan såg klart på dvd. Så det var en med en självklar nyfikenhet för deras första bok som jag köpte hem ett exemplar av den. Med tanke på deras meriter. Jag upplevde inte det jag brukar när jag gillar en bok, det med att jag är infångad redan på första sidan. Den var trög att komma in i, tog många sidor innan jag var fast men jag ville fortsätta försöka i och med att jag tror så på författarna. Sedan kom jag till en punkt i boken där Tom Stiltons egentliga karaktär uppenbarar sig, på ett väldigt chockerande sätt. Där var jag fast och från den punkten sträckläste jag boken tills sidorna tog slut och fick mig en stor upplevelse.

Dramaturgin är fantastiskt välskriven. Jag tycker om hur det är lugna eftertänksamma partier som emellanåt avslutas med något chockerande, saker tar en vändning som jag faktiskt väldigt sällan kunde gissa mig till. Sånt gillar jag, att bli överraskad, både i film och i litteratur. För efter mycket tittande och läsande så börjar man kunna hur alla bygger sina historier och man blir skicklig på att spekulera vad som ska hända. Men här, kunde jag sällan gissa faktiskt. Då har författarna gjort ett bra jobb!

Jag tycker om hur levande karaktärerna känns och att man kan identifiera sig med många känslor, minnen och egenskaper. Just Tom Stilton och Olivia Rönnings lågor brinner starkast. Huvudpersonerna. Gillade även biroller som den ståtliga väktaren Abbas och barnpsykologen Mårten. Kul detalj också med hur Mårtens husdjur, en spindel vid namn Kerouac, reagerar på musik. Kryper in i sitt bo när han inte gillar musiken som spelas eller går runt lite glatt när han gillar musiken 😀 Man kan se sådana detaljer som symboliskt också för historien, om man vill tänka i samma banor som jag 🙂

Jag kommer definitivt att fortsätta läsa om Stilton och Rönnings fall, detta är första boken i en serie, och har redan beställt nästa bok ”Den Tredje Rösten” och hoppas på samma spänning där. Läs denna ”Springfloden” om du gillar deckare, lugnt blandat med chock och levande karaktärsbeskrivningar 🙂 Från 2012.

4 spindlar av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: