Scream quadrilogy

Det finns fyra Scream-filmer men det borde bara finnas tre. Jag ska gå in på varför och hur. Men också på lite roliga minnen kopplat till filmerna och till en del filmhistoria. Let us begin 🙂

scream1

scream1k

1. Scream (1996) – När Scream 1 kom ut var den banbrytande i genren för dem gjorde något som inte gjorts förut: att informera om reglerna för en typisk skräckfilm i en film, som sedan följs! Saker som att: du måste vara oskuld, svara inte i telefonen, öppna inte dörren, försök inte fly för då dör du. Dem gör ju givetvis alla dessa saker och dör, de flesta iaf, förutom huvudrollerna Sidney, Gale, Dewey och Randy. Filmen är som en parodi på all skräckfilm men ändå spännande som skräckfilm men jag skulle ändå kategorisera dessa Scream-filmer som skräckkomedier snarare än ren skär skräck.

Drew Barrymore gör en briljant första scen som det första offret Casey, en scen som nog alla känner till vid det här laget. Courteney Cox är bra som hänsynslösa journalisten Gale. Randy, Jamie Kennedy, är småkul emellanåt. Neve Campbell som har huvudrollen är rätt platt men ok. Polisen Dewey är dock den största stjärnan för mig: David Arquette. Han är så härligt awkward, nördig men ändå ordentligt humoristisk, beskyddande och godhjärtad. Han är också den mest populära karaktären i Scream-filmerna. Dewey har till och med sin egen lilla tema-musik! Varje gång han gör en mer intressant entré så hörs en liten kul gitarr-trudelutt och det är något som följer med honom ända till Scream 4 faktiskt 😀

Roliga smådetaljer är till exempel att Henry Winkler spelar rektor, Mr Fonzie från ”Happy Days”. Wes Craven, regissören, gör en kul roll som ”Fred the Janitor” där han är klädd som Freddy Krueger, mycket underhållande! Linda Blair, tösen från ”Exorcisten”, gör en liten roll som en jobbig reporter.

Den här första filmen såg jag med en kompis och kommer ihåg att jag var rätt uppskrämd i soffan och kunde knappt titta när kniven tittade fram 😀 Den var läskig men mysigt läskig så 🙂 Men liksom alla filmer så är det en sak när du ser den första gången för många år sedan och en annan sak nu. Jag tycker inte längre att den är läskig men underhållningen är fortfarande hög 🙂 En modern klassiker i skräckkomedi-genren.

Det blir ingen spoiler här för jag tippar på att alla sett dessa filmer nu 😉 Så jag går in på mördarna! Här är mördarna Sidneys pojkvän Billy & kompisen Stuart. Motivet är att Sidneys mamma haft en affär med Billys pappa varpå detta krossade Billys föräldrars äktenskap och hans mor flyttade från stan. Och därför mördade Billy & Stuart Sidneys mor för några år sedan och nu var det Sidneys tur. Men, Sidney överlever!

scream2

scream2k

2. Scream 2 (1997) – I denna uppföljaren kommer också uppföljarreglerna som Randy går in på, den överlevande filmstudenten, varpå saker som: en uppföljare innebär mer blod, mer mord, större motiv och att mördaren kan vara någon du redan känner. Varpå allt detta också händer. Morden är fler, mer brutala och därav också mer blod. Större motiv dyker också upp.

Jag tyckte om den här uppföljaren. Inte lika originellt koncept längre men det var ändå kul att se huvudrollerna igen däribland Dewey 😀 och hur de tar sig an dessa nya mord som liknar ” The Woodsboro Murders” som dem kallades i första filmen. Randy pratar med sina kompisar i filmklassen om olika uppföljare och vilka som varit bra & dåliga. Delade meningar har dem men kommer ändå fram till att ”Aliens” & ”Gudfadern 2” är uppföljare som överträffat originalen (håller personligen inte med om detta då jag tycker att de första fortfarande är de bästa). Randy får frågan om vad han hade gjort annorlunda i en uppföljare för att göra den bättre och han svarar : I would let the geek get the girl. Detta avslöjar ju också att han vill ha Sidney men tyvärr så blir han istället mordoffer nr 2!

Roliga detaljer är att de nu börjat göra filmer om ”The Woodsboro Murders” som de kallar ”Stab” vilket ju är en parodi på Scream, en parodi på en parodi alltså 😀 Så ”Stab”-filmerna har också tagit sin början. Det kommer många fler efter denna. Och dem är alla mycket mer.. b (c egentligen) än Scream-filmerna.

Småroliga biroller har Heather Graham som ”Casey” i ”Stab” , Kevin Williamson (manusskribenten) som Cotton’s intervjuare och Jada Pinkett-Smith som första mordoffret Maureen.

Mördarna är här Billys mor Debbie Salt, som spelas av Laurie Metcalf, och hon har fått hjälp av Mickey, Sidneys kompis. Motivet är hämnd: Billys mor är pissed på att Sidney mördat hennes son och vill nu ha hämnd helt enkelt. Mickey assisterar för att han är en up and rising seriemördare som hon blivit extramamma för.

När jag såg denna film satt jag med min kusin i en mysig stuga i Rättvik och vi fick den ordentliga idylliskt-hus-i-förorten-blir-hemsökt-av-slashermördare-känslan 😀 Vi fortsatte efter den med Psycho-filmerna och Batman Forever + Batman & Robin minns jag 😀

Sidney är starkare här, vilket jag gillar, Campbell är bättre än i tvåan. Inte lika lätt nedslagen. Och ja, hon överlever.

I stort en riktigt underhållande uppföljare med massa roliga detaljer och parodier på skräckfilmens olika uppföljare.

sc3k

3. Scream 3 (2000) – Då var vi inne på Scream-filmen som inte skulle ha gjorts!

Man försöker nu följa reglerna för trilogier/den tredje filmen (som var tänkt att vara den sista): alla tidigare regler slängs ut och oväntade saker kommer hända. Men filmen är rörig, inte särskilt spännande. Man har slängt in spök-sekvenser och en fyllig roll-lista för att försöka lyfta upp en annars mycket svag handling utan samma stämning. ”Stab”-filmen har blivit populär och man gör nu uppföljare. Skådisar som Lance Henriksen, Jay & Silent Bob, Patrick Dempsey, Kelly Rutherford, Jenny McCarthy, Emily Mortimer, Parker Posey, Carrie Fisher gästar i biroller men trots detta faller filmen platt. Skådisarna ger bara ett halvok försök, manuset är rörigt och tråkigt tyvärr.

Mördaren är här Sidneys halvbror Roman som varit den som uppmuntrat mordet på Romans & Sidneys mor Maureen (som Billy & Stuart sedan mördade) pga att modern inte velat ha kontakt med honom och inte tagit in honom i familjen. Så han blev filmregissör för att skapa filmerna till det han ville istället, att få skapa dem liv han ville. Och Sidney ska dö, men hon överlever.

Allt är för rörigt, man hänger inte med i handlingen, stora stjärnor i biroller underhåller men distraherar, spök-sekvenser blir bara löjliga och halvbrodern är riktigt mesig. Det funkar inte! Därför anser jag att denna film inte skulle varit nr 3 utan att Scream 4 istället lämpar sig som film nr 3. Den var en bättre avslutande film än denna. Går strax in på varför.

scream4

sc4k

4. Scream 4 (2011) – Den här skulle vara den avslutande delen i en Scream-trilogi enligt mig. Den har spänning, följer ett bra manus, bra skådisar med förnyat koncept. Sidney är superstark, likaså Gale & Dewey. Dem kan det här och har varit med förr. Det är nya regler med nya mördare och nya sätt att mörda. Mycket parodier igen inom en parodi. Men med några oväntade roliga vändningar! Allt är snyggt, spännande, modernt och väl uttänkt. Men den är främst: underhållande. Som dessa Scream-filmer är menat att vara, inte så seriösa utan mer underhållande helt enkelt.

Roliga biroller har: Kristen Bell, Anna Paquin, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Adam Brody, Anthony Andersen. Och dem gör det bra.

Mördarna är Sidneys lillkusin Jill och hennes kompis Charlie. Här får nördkillen Charlie flickan som är huvudkaraktären Jill så oväntad grej slår in där. Jills motiv är att bli kändis, det perfekta offret. Hon och Charlie mördar en massa inklusive Sidney och Jill står ensam kvar som den siste överlevaren, som Sidney varit, och får beröm och framgång tack vare det. Jill lyckas med konceptet, Sidney dör men det gör Jill likaså. Men blir känd på kuppen, synd bara att hon inte överlevde för att kunna njuta av det 😀

En bra avslutande film i stort alltså. Klart underhållande.

Vad tycker ni om Scream-filmerna? Några favoritscener? 🙂 Skriv och kommentera! 🙂

scream1

ghostface

s2greek

s2

 

 

7 svar till “Scream quadrilogy”

  1. Här hade vi en trevlig genomgång minsann!
    Jag håller de två första högst, de andra borde kanske inte ens ha gjorts! Som du skriver, mer komedi än rejäla rysligheter. En sorts skön blinkning åt alla slahers på 80-talet.

    Bästa scenen i mina ögon är helt enkelt öppningsscenen i den första filmen, med Drew Barrymore! Har man aldrig sett den blir den mer spännande och obehaglig i takt med att rösten på telefon blir galnare och galnare.
    ALLTID tacksamt att använda dörrar och fönster i rysare! 🙂

    Kul läsning!
    🙂

    • Tackar, kul att det gillades! 🙂 Ja dem är ju mer komedier och parodi på slashers från forna tider ja 🙂 Jag gillar öppningsscenen också, den är festlig! Också tacksamt när offret springer uppåt hela tiden istället för direkt ut haha! Tack igen 🙂

  2. Håller med Steffo ettan och tvåan är bäst. Personligen gillar jag tvåan bättre. Trevlig genomgång.

  3. harkaiden Says:

    1 och 2 är toppen. Trean är svag, men okej, medan fyran inte fungerade för mig. Lite oklart exakt varför ;p

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: