Crimson Peak

crimson-peak-poster

Stora namn här: Guillermo Del Toro, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Charlie Hunnam. Plus att det är en klassisk spökhistoria med underbart fotografi och fantastiska kostymer. Men trots allt detta så når den inte ända fram.

Handling Imdb: ”In the aftermath of a family tragedy, an aspiring author is torn between love for her childhood friend and the temptation of a mysterious outsider. Trying to escape the ghosts of her past, she is swept away to a house that breathes, bleeds – and remembers.”

Åh vad filmvärlden hade varit bättre med mindre CGI och mer vanliga effekter man kan ta på. Den här filmen tappar så mycket på alla datagjorda effekter som överanvänds. Hade dem hållit sig till mer ljudeffekter och mindre digitala spöken så hade det varit en klockren spökhistoria. Men dagens regissörer gillar att masskonsumera specialeffekter bara för att man kan göra desto mer grejer då. Nackdelen är ju dock att ju mer du använder, desto mindre autentiskt ser allt ut och därav mindre intressant.. Men visst den krypande spökeffekten ur mattan och spöket i badkaret såg bra ut och var skrämmande men resten, nej, ta bort! Less is more!

Sedan har vi en skådis jag alltid stör mig på i film för hon är så irriterande klen i allt hon gör. Mia Wasikowska. Hon har en min och ska alltid spela hjälplös flicka eller ha ett självskadebeteende. Hon var jobbig tonåring i ”Only lovers left alive”, färglös i ”Alice in Wonderland”, riktigt färglös i ”Jane Eyre”, tråkig i ”Stoker” men faktiskt ok i ”Lawless” där hon spelar mer självständig och munter iaf. Men här, nej, det funkar inte. Hon låter sig svepas iväg till faror trots en del varningar och trots att hon ska föreställa en något mer självständig ung kvinna. Pulsar runt i sina övertunga puffiga kreationer med sin gigantiska kandelaber. Visst, det ser bra ut, men snälla gör en, bara en ny min, människa..

Men nu kommer vi till det mer trevliga iaf och hoppas att ni hänger kvar nu trots min hårda kritik 😛 Jessica Chastain är för mig den som ger den starkaste rolltolkningen här. Hon är stark, listig, manipulativ, brutalt vacker i sina pampiga klänningar och härligt elak. Så priset för bästa roll går till henne. Nummer två går ju till Tom Hiddleston. Han är mäktig, innerlig, stilig som få och härligt lustfylld. Charlie Hunnam är otroligt stilig i sina kostymer och välkammade hår men när han pratar hör jag bara Jax från Sons of Anarchy tyvärr (vilket inte är fy skam så sett 😉 men det passar inte här). Enda gången jag tål Mia Wasikowska är under hennes kärleksscen med Tom Hiddleston och då är det ändå mest honom man ser 😀 Så ja alla är bra förutom Mia tyvärr..

Underbart vackert kostymmakeri, träffsäkert fotografi, bra skådespel från alla utom Mia men minus på för mycket CGI som förstör den klassiska touchen. Synd på vad som hade varit en fyllig klassisk spökhistoria men som blev ännu ett tomt skal inom ny skräckfilm. Från 2015.

3,5 spöken av 5

Crimson Peak

crimson-peak

Crimson-Peak1

cmm

cm

th

8 svar till “Crimson Peak”

  1. Jag håller visserligen överlag med om att Less is More inom skräckfilm, men i det här fallet så tyckte jag nog att de röda lerspökena var såpass bra gjorda att jag kunde förlåta mängden CGI. Kan också hålla med om att huvudpersonen var något blek, men å andra sidan så fanns det så mycket annat att underhållas av. Kanske ett tomt skal, men ett väldigt snyggt skal i alla fall. 🙂

    • Ja lerspökena var bra gjorda men jag tyckte bara inte att dem skulle överanvändas så pass, en eller två spökscener hade räckt och resten skulle varit mer enkla ljudeffekter och dörrar som slås igen och lite sånt. Det faktum att man visar för mycket lerspöken förstörde det för mig. Absolut, snyggheten är där och det skriver jag ju också i recensionen 🙂 Plus att alla inte är lika hårda kritiker som jag när det gäller den här filmen så jag är bara glad att folk inte buar ut mig iaf 😛

  2. Ja men det är en trevlig sak med att diskutera film och böcker och sådant, man kan tycka helt olika utan att bli irriterade på varandra. I alla fall för det mesta… 😉

  3. […] skräckbloggen Fear Not The Dark har skrivit om […]

  4. […] Ytterligare en som sett Crimson Peak är skräckbloggaren Fear Not the Dark. […]

  5. Ytterligare en som inte är nåt fan av stackars Mia.

    Håller med. Synd att de där cgi-spökena förstörde stämningen. Just röken kändes väldigt cgi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: