Batman-special!

batman-returns-

Hej Bullen! Jag har ett stort intresse av the Batman. Jag menar han är mörk, smart, stark och gotisk. Bor i ett slottsgods med grotta och har en cool bil samt en vis butler. Han har också coola vänner såsom en kattkvinna, en yngre manlig assistent & en poliskommissarie vid sin sida. Men även underhållande fiender såsom en pingvin, en stor biffig sak med mask, en dubbel-natur, en giftig rödhårig dam och en skojare. Vem gillar inte en sådan typ tänker jag hm?? 😀

Många regissörer och serieskapare har skrivit om Batmans äventyr. Och alla har sina olika tolkningar på hur Batman ska vara. Och vi föredrar alla olika versioner. Vissa gillar dem enklare, nostalgiska 60-tals-äventyren medan andra gillar übermoderna Christopher Nolan’s version. En del vill ha en detektiv-batman och andra vill ha en fighter-batman. En del vill ha allt i ett! Jag ska gå in på alla Batman-verk som jag känner till och även vilket jag själv föredrar bland dem. Here we.. go!

Läderlappen, Batman tv-serie mellan 1966-1968

File created with CoreGraphics

År 1966 kom denna Batman ut som serie i televisionen och Adam West spelandes The Caped Crusader blev känd över en natt. Burt Ward spelade hans assistent och side-kick Robin. En dynamisk maskerad duo som löser brott och även fightas mot brottslingar. Bärandes tajta glansiga trikåer i väldigt starka färger. Men ja, det var 60-tal så vad göra 😉 Och serien var menad som en komisk parodi på hjälten Batman. Men när jag såg denna som liten, den gick i repris på 80 och 90-talen, så tyckte jag den var supercool och ville omedelbart leka Batman eller Catwoman 🙂 Så jag tänkte inte då på att det var en komisk serie, för mig var det blodigt allvar och Batman var det coolaste jag sett 😀

Serieskaparna var William Dozier, Bill Finger & Lorenzo Semple Jr och serien gick i 3 säsonger. Bombnedslag som Yvonne Craig, Eartha Kitt, Julie Newmar, Zsa Zsa Gabor, Gypsy Rose Lee m.fl. var med. Likaså andra stora namn som Bruce Lee, Vincent Price, Cesar Romero, Sammy Davis Jr, Jerry Lewis.

Och nu till lite rolig trivia! Robin svär med ordet ”holy” framför konstant och han fick hela 352 versioner av uttryck med ”holy” framför under hela serien. Känns nästan som att det borde gå in i rekordboken! Mickey Rooney blev erbjuden att spela The Penguin. Batcave-miljön byggdes exakt där ”The skull island gate” låg i originalfilmen King Kong från år 1933. Varje stor bov hade en egen tema-melodi och Robert F. Kennedy var ett stort fan av serien.

Batman var här kombinerat detektiv och fighter ur ett lättsamt komiskt perspektiv. Stilbildande serie med mycket roliga kostymer i alla dess slag. Psykadeliskt och otroligt underhållande.

Batman the animated series – tvserie mellan 1992-1995batmananimatedseries

Jag kommer ihåg att jag såg denna som liten, dock minns jag desto mindre av hur den var. Det jag minns är däremot att introt och stämningen var rätt mäktig och att serien hade en speciell neo noir- stil. Warner Bros Animation stod bakom succén och den gick i fyra säsonger. Jag lär fördjupa mig mer i den nu för att återupptäcka det hela. Men ville nämna den så den inte blir bortglömd för den är ett mindre mästerverk faktiskt.

Tim Burton’s Batman

 • Batman (1989) – Tim Burton’s Gotham-värld var gotisk, mörk och hade serietidnings-atmosfären. Michael Keaton gör en självsäker, ståtlig tolkning av Batman och Kim Basinger spelar hans journalist-dam bra. Jack Nicholson gör en elegant och lagom psycho version av The Joker som känns lättsam och med stor portion svart humor. Och Billy Dee Williams gör en helt ok Harvey Dent.
 • Batman Returns (1992) – Burtons andra Batman-film är ännu mer gotisk, ännu mörkare och har ännu mer bovar. Michael Keaton är fortfarande Batman och han gör det bra. Lagom allvarlig, lagom djup, lagom underhållande. Här gör Catwoman entré, spelad av ladyn Michelle Pfeiffer, i hemmasydd catsuit i lack och med dem bästa oneliners i hela serievärlden enligt mig 😉 The Penguin, spelad av Danny DeVito, skrämde mig faktiskt en del. Han är läskigt bra med sitt pingvin-aktiga utseende och märkliga sätt att prata. Film-jätten Christopher Walken gör också en bra biroll.

Batman är mörk och mystisk här mer än detektiv och stor fighter. Det finns ett lagom djup i Batmans förflutna men med mer mystik än klarhet. Och filmerna känns som om dem vore serietidningar, på sättet att historien är konkret, enkel och ser cool ut. Inte konstigt i och med att Tim Burton har jobbat för Disney tidigt i livet.

Joel Schumacher’s Batman

Batmanforevertwoface

År 1995 regisserade Schumacher denna inte så lysande Batman-film: Batman Forever. Den är inte bra men den har sina underhållande faktorer ändå. Tommy Lee Jones gör en småkul version av Two-face med tjusiga damerna Drew Barrymore & Debi Mazar vid sin sida. Jim Carrey gör en underhållande The Riddler. Nicole Kidman gör den eleganta damen som är batmans kärleksintresse. Chris O’Donnell gör entré som Robin och ja… det är inte superbt men han är lite småsöt så det går an. Val Kilmer är här Batman och han gör ett ytterst otillräckligt jobb. Han beter sig sannerligen inte som en självsäker affärsman utan som en osäker & vilsen vanlig man utan högre position. Här är alltså Batman en osäker man som fightas lite och försöker lära upp Robin. Och lyckas hemskt dåligt. Ska vi sedan gå in på dräkterna dem har så blir hela filmen tack vare det plus mycket annat bara en parodi. Tajt latex med bröstvårtor, muskler och bula vid könet, isch och fy!

batman_forever_

Så en katastrof-film vad gäller kvalité men underhållande vad gäller utseenden om du har väldigt låga krav och lättsam humor. Men Batman är inte särskilt ståtlig här så jag kan inte rekommendera detta. No, shame to Schumacher!

År 1997 kom Schumachers andra floppfilm om Batman: Batman & RobinHär har man kört in en massa karaktärer. Mr Freeze, Poison Ivy, Robin, Batgirl, Bane. Och dem gör alla en usel insats. Förutom en: Poison Ivy. Uma Thurman gör en elegant, självständig och urskönt giftig Poison Ivy med bra repliker och roligt skådespel. Men förutom Uma finns det inget gott med den här filmen.

batmanandrobinpoisonivyfreeze

Dräkterna är lika jobbigt detaljerade, likt muskliga actionfigurer. Dialogen är fattig, skådespelet uselt, miljön löjeväckande och handlingen tunn. George Clooney spelar Batman här och nog kan han vara underhållande och bra i annat men som Batman funkar det inte alls. Han fightas lite, går runt och snobbar sig men that´s it. Han ger ingen tyngd till Batman-rollen. Poison Ivy snor showen och Clooney får bottenbetyg.

Återigen: Skäms, Schumacher!

Christopher Nolans Batman-trilogi

 • Batman Begins (2005) – Nolan går djupare in i Batmans karaktär. Psykologiskt och filosofiskt. Här blir Batman en mer komplex personlighet som utvecklas mer och mer via nya erfarenheter och tester. Kanske inte så mycket detektiv-arbete men desto mer godhjärtad & smart fighter. Allt i en mer modern miljö med toner av postapokalyptiskt och futurism. Och Christian Bale gör en fantastisk Batman med komplexa psykologiska lager, intelligens, lagom snobberi & humor samt cool fighter-stil. Så detta är min nummer ett när det kommer till Batman. Jag uppskattar djupet och allvaret i Nolan’s version. Det mörkt psykologiska tilltalar mig desto mer än det mörkt mystiska i Burtons version. Men jag uppskattar Burton’s Batman också, dock på en mer lättsam nivå. Nolan’s Batman känns mer på allvar, på riktigt. Han blir mer som en människa av kött och blod här.  Denna första film i trilogin går in på hur det började när Wayne blev Batman och det är bra handling, välskrivet manus, bra dialog, snygga miljöer och superbt skådespel av Christian Bale som Batman, Michael Caine som Alfred, Gary Oldman som Gordon, Liam Neeson som Ducard, Cillian Murphy som Scarecrow m.fl. Det som också är kul är att här får Gordon mer spelutrymme också och Oldman gör ett utmärkt jobb.
 • The Dark Knight (2008) – I den andra filmen snor Heath Ledger showen en hel del som The Joker. Här är Joker en djupt störd individ med en massa svart humor. En mycket mörkare version av The Joker än vad vi är vana vid inom film. Men det fungerar bra, ruskigt bra. Christian Bale är lika bra som innan, utvecklas som Batman och känns ännu mer hemma i sin karaktär. Han är smart, elegant och god. Märks här att Nolan fått in en stor summa på första filmen för alla bilar, prylar, kläder, effekter och annat som används är i toppklass. Utan att se alltför skrytigt ut. Aaron Eckhart gör en helt ok Twoface, också mer psykologiskt djup. Morgan Freeman är klockren som Lucius Fox. Tyvärr tycker jag inte att varken Katie Holmes eller Maggie Gyllenhaal fungerar i rollen som Rachel, tyvärr två kassa rollinsatser där. Vilket är synd då det mest blir manliga karaktärer som tar över. Annat blir det i Dark Knight Rises dock.
 • The Dark Knight Rises (2012) – I den tredje och sista filmen om Batman är det Batmans slutgiltiga test som hamnar i centrum: hans möte med Bane och även sig själv. Jag vet att många ogillar Tom Hardys tolkning av Bane pga hans sätt att prata men om ni kollar in Batman the animated series så pratar faktiskt Bane liknande där också, lite halvsnobbig översittare sådär. Så jag tycker Hardy gör en bra Bane med ett otippat men välkommet djup i personligheten. Här kommer också starka kvinnliga karaktärer fram som gör ett bra jobb. Anne Hathaway gör en bra Catwoman med ett lagom djup och kick-ass i fighterna. Hon är även rapp och smart i dialogen. Marion Cotillard gör en intressant Miranda, bl.a. Batmans kärleksintresse, och ger nyanser till en annars rätt okänd karaktär. Joseph Gordon-Levitt gör en stark roll som Blake, mannen som sedan blir till Robin. Och det var en karaktär som jag verkligen blev nyfiken på hur den hade kunnat utvecklas, men tyvärr så är trilogin slut och vi lämnas i mystiken kring Robins öde. Men jag gissar att han tar över efter Batman och bekämpar brottsligheten som finns kvar efter Batman’s outro. Christian Bale’s batman utvecklas i hur han ska överkomma sin rädsla för Bane och sig själv. Och det är ett underbart slut på en ljuvlig trilogi. Så ja, mina tre favoritfilmer om Batman utan tvekan 🙂

batmanbegins

batmanthedarkknight

thedarkknightrises

Gotham – tvserie från 2014

gotham-cast

I den nya serien Gotham får vi uppleva Gotham ur en ung James Gordons perspektiv, början av hans karriär inom poliskåren alltså. Därav också yngre versioner av Bruce Wayne, Catwoman, Alfred, Joker, Penguin och Edward Nygma m.fl. Serien har en mörk serietidnings-ton á la Tim Burton men med en touch också av det mörka psykologiska á la Christopher Nolan. Så det bästa av två världar i en och samma serie!

Vi tar det positiva först. Robin Lord Taylor gör en slug, feg, smart och mästerlig yngre Oswald Cobblepot, senare känd som Penguin. Den yngre Alfred spelas av starke, smarte & sköntalande Sean Pertwee och gör det briljant. Edward Nygma spelas i toppklass av Cory Michael Smith och alla psykologiska lager får utlopp här, han är underbart psycho, a villain you hate but also love. Stora boven Fish Mooney är härligt elak och spelas nyanserat av Jada Pinkett Smith. Herr Jim Gordon själv spelas mycket bra av Ben McKenzie men han hamnar emellanåt i glömskan av alla andra starka karaktärer. Hans sidekick Harvey Bullock spelas briljant humoristiskt av Donal Logue. Och en stjärna som verkligen skiner är en yngre Joker, karaktären Jerome Valeska, som spelas superbt av Cameron Monaghan. Miljön är härligt mörk och mystisk med moderniteter och coola gadgets som det ska vara i denna seriehjältevärld.

Och så det mer negativa. Så kommer vi till lilla Bruce Wayne som spelas av David Mazouz och han är så ung att man knappt kan få en så stor uppfattning av hans personlighet än. Han gör lite detektiv-arbete, är smart för sin ålder men också väldigt barnslig. Inte undra på, han är ju så ung här. Detsamma angående unga Catwoman, Selina Kyle, som spelas av Camren Bicondova. För ung för att ha utvecklats så mycket. Men ja, hon bor på gatan, stjäl och hoppar runt på ett kattlikt sätt så det är ju en bra början. Man har tagit sig enorma friheter med vissa karaktärers förflutna och framtid. Vi får se om det leder till något bra eller dåligt. Barbara Kean (Gordons kärleksintresse), som spelas av Erin Richards, retar gallfeber på mig. Irriterande, tjatande, provokativ och gnällig individ med seriösa problem. Karaktären Tabitha Galavan, spelas av Jessica Lucas, är lika irriterande i sin roll om inte mer. Hon går runt i tajta kläder och fluffar runt håret utan större repliker eller personlighet. Hon är bara en utfyllnadskaraktär känns det som, som ska irritera och se bra ut. Men jag kan tycka att hon bör försvinna, nu tack.

I stort en serie med god potential skulle jag säga. Bra regi, bra dialog, snygg stadsmiljö och bra psykologisk mörk ton. Om David Mazouz skärper till sig när han blir äldre så kan detta bli riktigt lyckat. Men vi är inte helt där än. Övre medelbetyg skulle jag säga om den här serien. En fyra av fem.

Vicky’s Batman

Så den perfekta Batmanfilmen hade för mig innehållit Christian Bale som Batman, Michelle Pfeiffer som Catwoman, Heath Ledger som Joker, Gary Oldman som Gordon, Danny DeVito som The Penguin, Uma Thurman som Poison Ivy och Cory Michael Smith som Edward Nygma och regin skulle Christopher Nolan samt Bruno Heller stå för. Det hade varit perfektion! 😉

Vilken batman är er favorit? Och vilka batman-serier/filmer gillar ni? 🙂

 

 

 

 

 

 

9 svar till “Batman-special!”

 1. harkaiden Says:

  Batman började för mig med den animerade serien när jag var liten och hade min ytterst korta hockeyperiod (liten parentes där, :p). Såg inte alla avsnitten, men den är än idag helt fantastisk och ovanligt mörk för en relativt barnvänlig serie.
  År efter det såg jag den första Burton-filmen och jag var såld på nytt. Känslan, skådespeleriet, det mesta bara funkar utan att vara perfekt. Likaså Batman Returns, sämre än den föregående, men fortfarande riktigt bra. Pheiffers Catwoman är ännu en stor favorit av uppenbara skäl 😉
  Batman Forever var lite av en guilty pleasure för längesedan, men ja Batman and Robin var bara bedrövlig.
  Nolan-filmerna börjar starkt med Begins, men favoriten där är Dark Knight, utan tvekan. Rises är inte dålig, men kändes svag efter Dark Knight, i min mening. Hardy gör en bra Bane och jag gillar Anne Hathaway som Catwoman, men storyn kändes inte helt genomtänkt.

  Blev visst ett blogginlägg i sig självt detta, men hoppas det var intressant xD

  • Intressanta synpunkter & minnen där 🙂 Du tycker ungefär som jag där då, och den gamla serien, 60tals, lär jag se om för den är för rolig 😀 Och den animerade måste jag också se om för den verkar härligt mörk precis och måste återupptäckas 🙂

   • harkaiden Says:

    Åh ja, 60-talsserien är speciell 🙂 Finns en hel del animerat Batman som är bra utöver serien också 🙂

 2. Härlig genomgång! Väckte gamla minnen till liv, jag hade nästan glömt bort den animerade serien med de stadiga hakorna 🙂 Min Batman-karaktär-favorit är helt klart Michelle Pfeiffers Catwoman. Hon och Heath Ledgers Joker på samma fest…

 3. Vi är överens om i stort sett allt här (vill du läsa mer om vad jag tycker finns en mängd batman-recensioner på min blogg)!

  60-talsserien är guld och underhållning på hög nivå.

  Tecknade Tv-serien är speciell, stämningsfull och mycket välgjord, men är förstås inget heller jag minns allt av då jag aåg den som mindre.

  Burtons versioner av Batman är bra men inga favoriter, även om Returns har några riktiga styrkor som sticker ut i mängden.

  Schumachers filmer är trökiga och faller utanför området gång på gång.

  Och Nolans trilogi är den tyngsta pjäsen med allt psykologiskt och filosofiskt innehåll som ställer den i särklass. Kul att du inte är så skeptisk mot Rises som dom flesta är, för det är nästan min favorit i trilogin även om jag föredrar helheten istället för att klyva djuret och den samlade kraften.

  Du får återbesöka Animated Series igen, men framför allt långfilmen som kom tillsammans med den – Mask of the Phantasm. Den är enligt mig den bästa batmanfilmen av dem alla, för den har det bästa från den animerade serien men också ett djupare mörker och en vuxen känsla som endast Nolan är i närheten av. Mycket, mycket bra film och fint sagolikt berättande där.

  Kan även tipsa om ganska nya (2012 och 2013) tecknade filmerna The Dark Knight Returns: part I & II, baserade på Frank Millers mästerliga seriealbum. Fångar seriealbumet mycket bra och är ett fint substitut till den, om en inte orkar läsa igenom det. Jag personligen har problem med tålamodet så är glad att en så pass bra filmatisering finns. Särskilt bra är att den tecknade stilen återspeglar originalillustrationerna väl – och att filmmusiken är riktigt apokalyptiskt bra, i klass med dom bästa tongångarna från övriga batmanverk! Jag tror du kan gilla det.

  • Välkommen till min blogg Absurd Cinema 🙂 Jag såg dina batrecensioner, kul att möta fler batmanfans som också gillar just Nolan-trilogin! Och ja, Dark Knight rises tyckte jag band ihop trilogin väldigt bra, favoriten är nog ettan men tvåan och trean är otroligt bra också, hjärtefilmer för mig verkligen 🙂 Just för att det är så mänskligt psykologiskt mitt i allt superhjältande 🙂 Ska kolla in de animerade versionerna du tipsat om & lyssna in tongångarna, tack! Tills dess spelar jag Batman Arkham Asylum bara för att jag är en sådan batmannörd här 😀 Följer din blogg också nu i övrigt 🙂

   • Låter bra! Har Arkham City, men har aldrig haft tålamod för TV-spel i längden, så har bara blivit att jag provat det över ett par dagar. Mycket välgjort, men jag får hålla mig till övriga medier där jag hör mer hemma i längden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: