Lille Gasten och den stora spökdagen av Johannes Pinter

cover-gasten

Spöklig barnbok från 2016 av Johannes Pinter. Lilla spöket Gasten försöker göra föräldrarnas jobb när de försover sig en dag men det går inte riktigt som han tänkt sig, inte lätt att vara liten gast helt själv 🙂

Handling Mörkersdottir förlag: ”Gasten är ett litet spöke som egentligen inte är speciellt läskig eller duktig på att skrämmas. När mamma och pappa spöke försover sig blir det ändå lille Gastens uppdrag att göra spökjobbet helt själv. Men familjen som bor i huset blir inte skrämda av lille Gasten, tvärtom är det de som skrämmer Gasten med alla oljud som de gör. Ute på stan möter Gasten fler att spöka för: mobilpratare, clowner, byggnadsarbetare, hundar, bilar, gräsklippare, fåglar, maskiner, katter och läskiga lakan på ett klädstreck. Men det slutar alltid med att det är lille Gasten som blir rädd. Och är det inte konstigt att solen lyser mitt i natten? Nej, det är verkligen inte lätt att vara lille Gasten i natt!”

En sockersöt liten historia om ett spöke som blir rädd för dagens alla hemskheter, stackars lilla Gasten som bara är van vid nattens tysta minut. Underbart bra rim och finurligt lagd dramaturgi, utformat efter alfabetets bokstäver A-Ö. Fyndiga lekar med vissa bokstäver och ord också, som här:

”Qunder har qul i leqsaqsshoppen.

Qlownen är quslig från qnäna till qnoppen.”

Och kolla även in Gastens näpna min vid detta parti:

”G är för Gasten som går uppför trappan

fast han vill stanna hos mamman och pappan.

G är för ge sig, det vill han ej göra

spökjobbet måste han bara slutföra.”

Bra budskap med också kring utanförskap, familj, rädsla och ensamhet som även små kan förstå och relatera till. Loved it från första mening till sista ordet! Även barnböcker kan läsas och avnjutas som vuxen, för dem som har barnasinnet kvar då. Denna bok var som en klar pärla i bollhavet kan jag säga! Bra jobbat, Mr Johannes Pinter, du kan det här med barnböcker också! 😀

5 gastar av 5

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: