The Shallows

the-shallows-2016-poster

Hajskräckis från 2016. Nancy blir attackerad nära stranden av en stor vithaj, men fastnar på en sten i vattnet då hajen fortfarande lurar i krokarna… Klarar hon det till stranden eller blir hon hajmat?

Handling Imdb: ”A mere 200 yards from shore, surfer Nancy is attacked by a great white shark, with her short journey to safety becoming the ultimate contest of wills.

Så tog jag mig äntligen tiden att se denna omtalade och kritikerrosade hajfilm. Och den var väldigt bra! Påkostad produktion, fantastiska haj-scener och sist men inte minst bra skådespel från Blake Lively, den enda skådisen i filmen förutom hajen. Det finns andra skådisar/människor runtom men Lively är den som har 95% scen-tid. Bra manus med stegrande action där det behövs och dramatisk ångest där det behövs. Fantastiska stränder och bedårande vackra hav. Till och med slutet var i sin ordning.

Blake spelar läkarstudenten Nancy som hoppat av programmet och reser runt för att hitta sin sanna natur. När hon blivit biten av vithajen sitter hon och opererar sig själv på klippan. Vid detta tillfälle pratar hon med sig själv som om hon vore en annan patient för att distansera sig från det hon gör, och låtsas att hon opererar på en annan person. Det var en kvalitativ scen där man verkligen får se mer äkta skådespeleri. Hon kämpar hela tiden för sitt liv och hittar sätt att försöka överlista hajen, smarta sätt. Hennes kamp känns realistisk. Hajens utseende är realistiskt här men beteendet desto mindre. Att en haj skulle vara så pass smart att cirkulera där han tror att den han bitit befinner sig och sedan försöka till och med uppe vid stenarna, land-läge, försöka ta en tugga är orealistiskt. I och med att filmen annars har en realistisk ton så förstör den biten en del för mig. Hajar är inte så pass fientliga mot människor som man tror enligt forskningar. Men jag får anta att filmen här tagit inställningen: vad som skulle kunna hända om en haj är tillräckligt hungrig, hungern skärper sinnet och hajen blir klyftigare.

Men utöver det realistiska och det mindre realistiska så finns det gott om läskiga scener! Nancys första kontakt med hajen är ordentligt skrämmande. Det finns en bild på det nedanför. Nancy surfar glatt över den stora vågen och en stor vithaj simmar inuti vågen varpå dem krockar och han biter henne i benet, men hon lyckas simma undan och sätter camp på en högre sten där hajen då inte får tag i henne. Frågan är om han fortsätter leta efter henne därrunt på grund av extrem hunger eller rent självförsvar? De krockade ju och hajen är ett däggdjur med jaktinstinkter, byggd att döda när livet känns hotat? Eller misstog hajen henne för en säl och fortsatte forska för att kolla läget igen? Men meningen med filmen är nog att underhålla på ett realistiskt sätt, att själva livskampen är i centrum: hur överlever vi/flyr undan en för tidig död? Och själva kampen för livet är det som gör filmen bra. Nancys kamp för överlevnad.

En film för dig som vill se en mer realistiskt betonad haj-film. Klart sevärd och kan rekommendera den!

4 haj-bitna läkarstudenter av 5

the-shallows-2016-movie

the-shallow

thsha

thsh

the-shallows-2016-1

6 svar till “The Shallows”

  1. denna är helt ok men står sig slätt mot den brittiska och tyvärr mindre kända In the deep – rekommenderas.

  2. ang att hajen stannar kvar – vad jag förstår var det därför att den vaktade liket av valen som låg strandad och slog vakt om sitt revir.

  3. Väljer helt klart In the deep framför den här rullen, alla dagar i veckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: