The Mummy

Mumie-film från 2017. En egyptisk prinsessa blir väckt i sin krypta under öknen och ska ta tillbaka makten.

Handling Imdb: ”An ancient princess is awakened from her crypt beneath the desert, bringing with her malevolence grown over millennia, and terrors that defy human comprehension.

Det här är ingen skräckfilm. Det är inte ens en äventyrsfilm. Det är en actionfilm med skräck-figurer. Och det är riktigt dåligt. Enligt mig.

Någon kom på den briljanta idén att köra en nylansering av Universals monster-universe. Skrivet av mannen bakom ”The Amazing Spiderman” och nya ”Star Trek”-filmerna (som ja, är absolut bra filmer, I liked them, men vad har dem att göra med skräckfilm?) plus 5 fler skribenter på ett och samma manus. Sedan kom den ännu bättre idén att casta Tom Cruise i huvudrollen. Resultatet: Blev rätt rörigt!

Historien börjar ungefär som en rip-off av ”The Mummy” från 1999 med Brendan Fraser. Man försöker skapa en rolig kemi mellan Tom Cruise och hans medarbetare, funkar inte. Man försöker göra Cruise till en playboy-karaktär, en ladies-man, som ska bland annat ha varit med en kvinna dem möter som befinner sig i samma bransch. Hon ser ut att vara hälften hans ålder och Tom Cruise ser märkbart risig ut med konstigt hår och agerar väldigt töntigt snarare än världsvant, funkar inte. Sedan kommer mumie-historien in i bilden och den var desto mer intressant en stund. Men sedan kommer Russell Crowe och ska spela super-intellektuell som Dr Jekyll, och jisses vad han inte hör hemma i den rollen. Däremot kan jag köpa honom som Mr Hyde, mer brysk och elak på ett sätt som passar Crowe bättre. Sedan kommer det lite drama och Cruise försöker vinna publiken med sitt emotional agerande som inte alls passar här. Nope. Kampen fortsätter mellan mumien och makten och Cruise och kärleksintresset Jenny. Och sedan slutet. Som är helt rörigt och märkligt. Men som bygger upp för en fortsättning.. Under hela filmen satt jag dock mest och funderade på Tom Cruises hår: hairpiece, not a hairpiece?? Hmm… Filmen handlade också väldigt lite om mumien själv tyckte jag som ju varit temat i ”The Mummy” (1999) och ”The Mummy” (1932). Det var mer fokus på Tom Cruise, Jekyll’s experiment och Jenny.

Cgi:n är i varierande kvalitet och allt är så ojämnt att jag inte riktigt känner att jag tittar på en färdig film, utan mer råmaterial av deras kanske andra repetition. Visst hade den några få intressanta ögonblick men de stunderna var för få för att jag ska tycka filmen är sevärd. Är dock glad att ha sett den så jag vet hur det blev. Jag fruktar hur nästa film kommer bli.. ”Bride of Frankenstein” ska dem förstöra härnäst i detta nya ”Dark Universe”..

Något för dig som gillar mörk action. Tyvärr inte sevärd enligt mig.

2 mumier av 5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: