47 Meters Down

Hajskräckfilm från 2017. Två systrar som semestrar i Mexico ska på hajsafari men blir fast i havet istället. Kommer dem bli räddade eller måste dem rädda sig själva?

Handling Imdb: ”Two sisters vacationing in Mexico are trapped in a shark cage at the bottom of the ocean. With less than an hour of oxygen left and great white sharks circling nearby, they must fight to survive.

En mer seriös typ av hajskräckis som t.ex. ”The Shallows”. Dock var denna ”47 Meters Down” inte lika bra tyckte jag. Men helt ok ändå. Den hade spänning och en viss intressant historia. Men karaktärerna, främst systrarna, var inte starka nog för att hålla igång en ordentlig spänning. Många misstag görs som känns rätt orealistiska. Hade någon t.ex. verkligen stigit ner från en rostig båt till en ännu rostigare hajbur med slitet rep i ett hajrikt djupt okänt hav? För att din syster pushar på att: ”ditt ex kommer bli så avundsjuk om du blir fotad mitt bland hajarna, kom igen nu, nu gör vi det här!”? För att du levt ett så tråkigt liv, kom igen nu ska jag simma bland hajar och leva farligt? Det var lite luddiga anledningar till varför dem egentligen skulle göra det. Mest den våghalsige systern som pushar, trots all osäkerhet som flaggar gång på gång. Misstag nummer ett där. Resten av misstagen är mindre men dem finns. Vad jag förstått av riktiga dykares kunskap om lite-syre-kvar-i-tank-problemet så är det också orealistiskt.

Men utan att titta på sådana här detaljer så är ju filmen ändå underhållande på sitt sätt. Det är ju läskigt när luften nästan tar slut och när de försöker fly undan hajar och kontaktar båten ovanför på olika sätt. Men ”The Shallows” gav mer realism för mig och mer känsla för karaktären. Här blir man lite disträ av misstagen som görs och hoppas på att tjejerna ska ge mer personlighet. Men det händer inte riktigt. Sedan kommer det en och annan vändning i historien som känns rätt onödiga, såna hände-det-där-nej-vänta-det-hände-inte-scener som stör mig emellanåt. Och jag är inte så nöjd med slutet som kändes väldigt platt. I stort ändå en sevärd hajskräckis, det finns ju så mycket värre därute 😉 Scendesignen är fin och spänningen finns ju för att framhäva lite mer positivt. Men jag föredrar ”The Shallows” all the way.

Något för dig som gillar hajskräck, helt okej film.

3 hajar av 5

 

4 svar till “47 Meters Down”

 1. Ja se där – om man nu ska jämföra med the Shallows tyckte jag precis tvärtom i det mesta. Systrarna hade mer karaktär, filmen mer spännande och detaljerna funkade bättre i denna än Shallows men hellre två hajfilmer än ingen.

  • Jag tyckte det var rätt outvecklat just varför Lisa blivit dumpad, bara att hon var för tråkig kändes så otillräckligt. Samt att systern pushar på inför en så idiotisk sak som att hoppa ner från en rostig båt till en rostigare hajbur. Jag tycker att man aldrig lär känna systrarna ordentligt samt att det är mycket hit-o-dit-flygande kring om båten ovanför kan kommunicera med dem och om de samarbetar eller motarbetar. Allt var väldigt förvirrande och otillräckligt för mig. Men som sagt vi tycker ju alla olika 🙂 Jag kände att i The Shallows kom man in mer på djupet med Nancy och hennes personlighet samt hur hon på ett strategiskt och smart sätt tog sig vidare. Medan allt var så rörigt i 47 metres down. Men klart, hellre två hajfilmer än ingen. Jag såg ju fortfarande klart 47 metres down och den hade sina spännande partier i stort 🙂

   • Själv tyckte jag att just snyfthistorien med Nancy och mamman kändes alldeles för påklistrad och Hollywoodsliskig och då faller hon bort som ”verklig” människa för mig. I filmvärlden går det 20 Nancys på dussinet 😉 Vidare kändes The Shallows som mer action än skräck. Finalen var som tagen ur en Bondfilm. Det är iofs inte fel då jag älskar filmerna om 007 men jag hade väntat mig mer skräck än action.
    Rostig hajbur? Skulle aldrig sätta min fot i någon form av hajbur men folk gör mer korkade saker på sina s.k semestrar än så, just den biten var inte störande för mig. Å andra sidan brukar jag koppla bort stora delar av logikområdet när det rör skräck. skulle folk agera vettigt i denna genre skulle det inte bli många filmer om året 😉

   • Vi får agree to disagree helt enkelt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: