Barnflickan av Hanna von Corswant

Återigen barnvakt-temat som dyker upp inom skräck, ett tema jag gillar. Denna skräckroman är Corswants debut och en mycket bra sådan. Det börjar med unga Karin som reser från Sverige till den franska landsbygden för att jobba hos en familj som au-pair. Det kommer fram att inga barn finns att passa, barnet har avlidit och hustrun i familjen förnekar att det någonsin varit tal om att passa några barn. Nej, det är huset som ska tas hand om och alla dess konstiga rum. Karin hör hasande steg från den översta avstängda våningen och musik som kommer från ventilen.  Frun i huset är alltid uppe tidigt, kraftigt sminkad och är väldigt sträng medan alla svansar runt henne och gör allt hon beordrar. Mannen i huset är mer lågmäld men ändå bestämd och kommer och går lite som han vill i huset. Det finns många rum som Karin inte får öppna, mycket regler som genomsyrar hennes vistelse på det franska landet. Karin är ensam, utan pengar och ingen svarar när hon ringer hem. Hon blir fundersam över allt som händer och undrar varför hon egentligen skickades dit.

En mycket spännande och skrämmande historia är detta. Hur hustrun i huset gestaltas är både fascinerande och skrämmande: hennes avlånga, bleka gestalt och långa naglar.  Beskrivningarna av de små detaljerna i husets inredning är fantastiskt levande, man ser hela huset framför sig verkligen med alla de exklusiva damparfymerna, väldammade hyllorna och de långa växterna i biblioteket. Historien rullar på bra fram till den sista delen av boken, där boken tar en vändning som inte tilltalade mig helt. Historien tar en vändning som inte låg i min smak helt enkelt, absolut inget dåligt men det var inte dit jag ville att historien skulle leda. Men i stort tycker jag ändå att det var en mycket spännande historia och skrämde en hel del. Sänglampan var tänd mycket under tiden jag läste den!

4 pumpor av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: