Relic

Dramaskräck från 2020. Tre generationer kvinnor hemsöks av något i deras familjehem.

Handling Imdb: ”A daughter, mother and grandmother are haunted by a manifestation of dementia that consumes their family’s home.

Då har även jag sett denna ”Relic” från 2020. När jag såg trailern för ett bra tag sedan tänkte jag att själva stämningen i historien tilltalade mig, men inte helt temat demens i historien. Kanske för att jag ser det som ett allvarligare ämne än som något som ska spela en central roll i en skräckfilm. Jag hade låga förväntningar på filmen men blev ändå onöjd efter den tyvärr. Kanske är det för att den bara inte låg i min smak. Eller kanske för att den inte helt levererade som den skulle.

När jag beskriver ”Aftermath” som ett skräckdrama så är det för att skräcken är det centrala i den filmen. Men här i ”Relic” är dramat mer centralt än skräcken, därav benämner jag den som en dramaskräckfilm. Jag skulle kanske inte heller kalla den för en skräckfilm heller. Utan mer som ett thrillerdrama möjligtvis. Demens är en horribel sjukdom som jag finner svårt att uppfatta som spännande eller underhållande i en skräckfilm. Därför tycker jag inte att det hör hemma där. Med det sagt så förstår jag också att regissören försökt göra dels något djupt och symboliskt av en demensutveckling och i den aspekten är det intressant för den som intresseras av det. Men förvandlandet till en skräckfilm av det temat blir problematiskt. Man slänger in ett fåtal klassiska jumpscares samt lite CGI med de typiska knyckande, trevande, krypande rörelserna och voila; en skräckfilm. Mestadels är det ju en krypande, obehaglig stämning så de plötsliga typiska skräckscenerna blir störningsmoment kan jag tycka. Jag hade också velat att de skulle utveckla skräckdelen, när de väl är inne på det. Att göra mer av det mörka, monstruösa. Men man håller en rätt diskret, lowkey ton kring det. Och där blir jag återigen onöjd. Slutet är ju vackert dramatiskt på sitt sätt, men lämnar också många frågetecken. Detta med mystik igen. Jag gillar en något mer fyllig förklaring eller åtminstone ett mer spännande avslut. Men det blev så oavslutat och avhugget. Jag försökte att uppskatta filmen mer men det blev tyvärr inte så. Kan förstå varför folk kan gilla den dock. Långsam, ryslig spänning och vacker symbolik. Men det bara funkade inte för mig. Snygg produktion däremot och bra skådisar. Men resten blir ett nja.

Något för er som intresseras av demens samt obehaglig stämning och mystiska hus. Knappt sevärd i mitt tycke.

4 blåmärken av 10

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.